dddd

U bent hier: Parketwijzer > Hout en Ondergrond

Hout en Ondergrond
 

Het hout – het parket

Hout leeft.
Door de schommeling van het vochtgehalte in de omgeving zal het hout hoofdzakelijk in de breedte evenredig krimpen of uitzetten. Daarom is het belangrijk de werken uit te voeren bij een temperatuur van 15 à 25 °C en een relatieve vochtigheid (RV) van 50 à 60 %.
Het is belangrijk zowel de lijm als het hout gedurende enkele dagen te laten acclimatiseren in de originele verpakking en in de betreffende ruimte.

Vochtgevoelige houtsoorten.
Naast eik wordt er meer en meer gekozen voor andere houtsoorten die vocht- en/of watergevoelig zijn en meer harsen bevatten. Deze soorten bewegen meer door schommelingen in RV, verkleuren of hechten moeilijker.
Er moet gekozen worden voor watervrije en sterkere lijmen op PU basis, Rectavit 245 en Rectavit 247, op MS polymer® basis, Rectavit 248 Cordon en Rectavit 249, of op hybride polymeer basis, Rectavit 249 Express.

Grote formaten.
Grote formaten planken en zelfs houten lamellen oefenen grotere krachten uit op de ondervloer.
Men dient te kiezen voor een 2K PU-lijm, Rectavit 245, een parketlijm op MS polymer® basis, Rectavit 249, of op hybride polymeer basis met snellere krachtopbouw, Rectavit 249 Express.

Snelle afwerktijd.
Door de vraag naar snelle afwerking en meer gebruiksgemak heeft Rectavit nu reeds drie parketlijmen, Rectavit 248 Cordon, Rectavit 249 en Rectavit 249 Express, ontwikkeld die rechtstreeks op de meeste ondergronden kunnen gebruikt worden zonder primer.
Rectavit 249 Express kan reeds na 12 uren geschuurd en afgewerkt worden.

Gereed parket.
Gereed parket wordt het best afgewerkt met de hybride parketlijmen, Rectavit 248 Cordon, Rectavit 249 en Rectavit 249 Express. Deze lijmen kunnen makkelijk van de fabrieksvernislaag verwijderd worden, zonder deze te beschadigen.
Om nog gemakkelijker te werken is er nu Rectavit 248 Cordon, speciaal ontworpen voor het verlijmen van gereed parket met rupsverlijming.

Milieu.
Rectavit heeft geïnvesteerd in de research naar oplosmiddel- en isocyanaatvrije parketlijmen. Dit heeft geresulteerd in de hybride lijmen Rectavit 248 Cordon, Rectavit 249 en Rectavit 249 Express, maar ook in een waterarme dispersie parketlijm Rectavit 243.

De ondergrond

Vochtigheid.
De ondergrond moet droog zijn. Het restvocht van een gewone chape mag maximaal 2% bedragen. Voor een anhydriet chape mag dit slechts 0,7% bedragen.
Bij beperkt hogere vochtigheidswaarden (cementgebonden chapes: max. 7%, anhydriet chape; max. 5%) dient men gebruik te maken van Rectavit 2K Vochtscherm als voorstrijk.

Onderkelderde vloeren.
Bij onderkelderde vloeren, moet de kelder goed geventileerd zijn om condensatie op het plafond te vermijden. Dergelijke ondergronden best steeds voorzien van een vochtscherm, zoals Rectavit 2K Vochtscherm.

Niet-poreuze ondergronden.
Men maakt meer en meer gebruik van niet-poreuze ondergronden zoals anhydriet chapes en keramische tegelvloeren.
Op niet-poreuze ondergronden dient men de parketlijmen op basis van hybride polymeren te gebruiken, Rectavit 248 Cordon, Rectavit 249 en Rectavit 249 Express.

Vlakheid.
Traditioneel parket moet op een strakke vlakke ondergrond geplaatst worden met o.a. een max. toleratie van 2mm onder een lat van 2m. Parket geplaatst met een onderparket is minder kritisch. Hier mag de toleratie groter zijn, o.a. max. 4mm onder een lat van 2m. Met Rectavit 248 Cordon kan gereed parket met tand-groef systeem op minder vlakke ondergronden geplaatst worden waar de tolerantie o.a. max. 5mm onder een lat van 2m.
Indien de toleranties groter zijn, eerst een adequaat egalisatiemiddel gebruiken.

Voorstrijken.
Om het toepassingsspectrum van parketlijmen verder te verbreden, heeft Rectavit een assortiment voorstrijken ontwikkeld.
Een 2-komponenten epoxy voorstrijk, Rectavit 2K Vochtscherm, zodat het parket kan geplaatst worden op zuigende ondergronden met een verhoogd restvochtgehalte. Zo kan er gewerkt worden op cementgebonden chapes met een restvocht tot 7% (tot 5% voor anhydriet chapes).
Een monokomponent PU voorstrijk, Rectavit PUP 1000, speciaal ontwikkeld voor de polyurethaan parketlijmen, Rectavit 245 en Rectavit 247. Deze primer zorgt voor een langere open tijd, een verhoogde hechting en een lager verbruik op zuigende ondergronden.
Een sneldrogende, diep indringende voorstrijk, Rectavit Primer Deep P1600, voor het verstevigen van sterk poederende en verzande ondergronden.
Een universele voorstrijk, Rectavit Primer Surface P1500, die kan gebruikt worden als voorstrijk op (sterk-) zuigende ondergronden en als hechtbevorderaar op niet-zuigende ondergronden.


GA TERUG
© Rectavit N.V Ambachtenlaan 4 - B-9080 Lochristi - T: +32 (0)9 216 85 20 - F: +32 (0)9 216 85 30 - info@rectavit.be - Privacy policy - Cookie policy