Rectavit Bouwplannen

Over Rectavit

Rectavit werd door de familie De Kesel opgericht in 1968 en was in de beginfase volledig gericht op producten voor de schoenindustrie. Op het eind van de gouden jaren zestig bood zich echter een nieuwe oriëntering aan: de bouwindustrie. 

Op vraag van en in samenwerking met de verschillende bouwindustrieën, werden er tal van lijmformulaties ontwikkeld. Zo was de decoratiesector de afzetmarkt voor een assortiment vloer- en wandbekledingslijmen. De houtindustrie had dan weer behoefte aan algemene en specifieke hout-, contact-, en montagelijmen.

In de jaren zeventig werden de traditionele assortimenten aangevuld met diverse polyurethaanlijmen en epoxylijmen. Deze periode kende ook de opkomst van verschillende nieuwe synthetische materialen. De traditionele lijmsystemen waren hiervoor vaak niet geschikt. Als vooraanstaand partner van de industrie ontwikkelde Rectavit steeds zeer snel de specifieke lijmen die nodig waren voor het verlijmen van deze materialen.

Samenwerkingsakkoorden met enkele toonaangevende wereldspelers zorgden voor een technologische kruisbestuiving en hebben er tevens toe geleid dat Rectavit deze sterke merken exclusief kon verdelen op de Belgische markt. De belangrijkste partners waren: Loctite (secondenlijmen), Promat (brandwerend polyurethaanschuim) en Shell (bitumeuze vochtweringskits). Deze konden van de uitgebreide distributiestructuur gebruik maken.

De opkomst van het doe-het-zelf tijdperk zorgde ervoor dat er stilaan nieuwe producten in het assortiment werden opgenomen. De klusser ging zich in de bouwmarkten immers bevoorraden voor allerlei uiteenlopende klussen. 

Rectavit had voldoende chemische en praktische know how om naast core business lijmen ook enkele complementaire assortimenten te ontwikkelen en te vermarkten. Dit luidde het begin in van een opmerkelijke groei.

Voegkitten zoals acrylaten en siliconen, polyurethaanschuimen voor isolatie en montage van ramen en deuren, vochtweringsproducten en onderhoudsproducten voor woning en tuin zagen het levenslicht en vonden hun weg naar de particuliere en professionele eindgebruikers. Ondertussen zijn deze assortimenten stuk voor stuk uitgegroeid tot volwaardige pijlers binnen het productaanbod.

Eind 2004 werd Rectavit overgenomen door sectorgenoot en multinational Soudal uit Turnhout.

Rectavit had voornamelijk met lijmen een sterke positie verworven in de Belgische hout-, bouwmaterialen- en ijzerwarenhandel, evenals in de doe-het-zelf markt. De Soudalgroep, onder leiding van oprichter Vic Swerts, had zijn sterke positie in dezelfde markten voornamelijk met voegkitten en polyurethaanschuimen uitgebouwd. Soudal zag dan ook de talrijke synergieën en nam Rectavit als zelfstandig opererende business unit op binnen de internationale groep.

Op zoek naar inspiratie?
Volg ons op sociale media: